Vijesti iz škole

Meet and Code 2021

I ove godine Udruženje profesora i nastavnika informatike u Tuzlanskom kantonu ima namjeru da u mjesecu oktobru promoviše događaj Meet and Code 2021 čija je namjera demistifikacija programiranja i približavanje ove, sve popularnije oblasti u IT industriji, svim uzrastima. I u našoj školi ovaj događaj će biti obilježen na prigodan način shodno higijensko epidemiološkim mjerama..

Cilj

Meet and Code ima za cilj da upozna djecu i mlade ljude uzrasta od 8 do 24 godina sa svijetom tehnologije i programiranja. Događaji su dizajnirani tako da pokažu mladim ljudima koliko progamiranje može biti zabavno i na koji način može pomoći u ostvarivanju i primjeni ideja. Oni trebaju naučiti na koji način tehnologija funkcioniše i na koji način IT utiče na naše svakodnevne živote. Istraživanjem širokog spektra tehnologija, digitalnih tema i kreativnog programiranja, oni će biti ohrabreni da još više razvijaju svoje digitalne vještine koje su im potrebne u današnjem svijetu.

Događaji

U saradnji sa BH Futures Foundation smo pokrenuli niz online događaja, od kojih za učenike srednjih škola izdvajamo:

Web 4 Teens

Udruženje profesora i nastavnika informatike Tuzlanskog Kantona u saradnji sa BH Futures Foundation organizira Online Web Development radionicu za učenike srednjih škola Tuzlanskog Kantona i stipendiste BH Futures Foundation.

Na ovoj radionici ćete imati priliku naučiti osnove Web developmenta pomoću HTML-a, CSS-a i JavaScript-a kroz serijal web radionica. Radionice će pokriti osnovne koncepte kreiranja modernih web stranica kroz jednostavne i zanimljive vježbe prilagođene vašem trenutnom nivou znanja.

Radionice će biti održane u periodu od 11.10. – 17.10. u večernjim terminima putem Zoom platforme, što znači da trebate imati računar ili laptop i stabilnu internet konekciju. Predviđeno je da traje 4 sata (4 dana po 1h). Također će biti kreirana Google učionica gdje će biti objavljeni svi prateći materijali kao i zadaci za vježbu. Za tačne termine održavanja radionica ćete biti naknadno obaviješteni nakon analize odgovora na ovu prijavu.

Pored stečenog znanja, učesnicima će biti dodijeljeni i certifikati za učešće.

Radionicu će održati stipendisti BH Futures Foundation i Software developeri: Negra Ahmetspahić, Berina Omerašević i Selman Patković.

Za prijavu je neophodno popuniti sljedeću formu na linku https://docs.google.com/forms/d/1LamQCSG3lQkCuT-fMt1HF0dFyUjQ255yT58qoedBef0/viewform?ts=61449875&edit_requested=true

Rok za prijavu je 01.10.2021. do kraja dana.