Vizija, misija, strategija ...

"Gimnazija Lukavac" je prepoznatljiva škola po inovativnosti, znanju, odnosu nastavnik - učenik - roditelj, škola koja omogućava učenicima širok spektar obrazovnih, kulturnih i sportskih mogućnosti. To je škola koju đaci vole, koja ih motiviše za dugo životno učenje.

Nastavno osoblje "Gimnazije Lukavac" je modernih pogleda, željno novih saznanja.
Menadžment "Gimnazije Lukavac" je efikasan i odgovoran, blizak svim zainteresovanim stranama škole.

U saradnji sa Kabinetom načelnika, koji je pokrenuo projekat bratimljenja s jednim luksemburškim gradom, a koji već obuhvaća još i 3 općine iz Francuske, Italije i Austrije, planiramo realizaciju projekta razmjene učenika. U tu svrhu su već i obavljeni razgovori s predstavnikom te općine, tako da je u julu mjesecu deset učenika posjetilo  Luksemburg. Projekat okupljanja ide pod motom "mladi u ujedinjenoj Evropi", a cilj je da se omladina čvršće povezuje, da prevazilazi međusobne razlike tako što će upoznavati kulturu drugih. U septembru su trebali mladi iz Luksemburga da posjete našu općinu, ali su odgodili put. Realizacija tog plana se očekuje ove jeseni.

S bratimljenom općinom Barleben iz Njemačke smo pokrenuli projekat slanja učenika starijih razreda u radne kampove tokom ljeta, tako da su i ovog ljeta tri učenika učestvovala u jednom takvom radnom kampu, a saradnja će se nastaviti i dalje.

Misija

Svojim postojanjem čuvamo ugled škole, afirmišemo i podržavamo profesionalni i lični razvoj pojedinca, kao osnovne humanističke vrijednosti, promovišemo znanje, slobodu, toleranciju, solidarnost, jednakost, istinu. Naš zadatak je obezbijediti ljudske resurse visokog kvaliteta za nastavak školovanja na visokim školama.

Strategija

Da bi se ostvarila misija, potrebno je napraviti sveobuhvatnu strategiju, koja uključuje sve zainteresirane strane, a to su: učenici, nastavnici, roditelji, lokalna zajednica i šire. Zbog toga se u našoj školi jako ozbiljno pristupa odabiru učenika za Vijeće učenika kao i nastavnika koji koordinira Vijećem, zatim se od Vijeća roditelja očekuje aktivan doprinos radu škole, što uključuje i njihovu obavezu da se sastaju barem jedanput mjesečno.

Općina Lukavac ima jako dobro organizovan sektor za saradnju sa školama i različitim udruženjima i organizacijama, gdje obezbjeđuje sredstva za sve aplikante, koji imaju kvalitetan projekat. Naša škola se redovno odaziva na ove konkurse i učestvuje sa svojim projektima, što će činiti i ubuduće.

U ovoj školskoj godini će se pojačati rad razvojnog tima. Škola već ima dobre kontakte sa inostranstvom, što ćemo nastojati da iskoristimo u svrhe da dopremo do fondova EU.

I u ovoj školskoj godini će se nastaviti s načinom rada i saradnje sa okolinom koja podrazumijeva što veću transparentnost. Na taj način ćemo, pored drugih beneficija, biti konkurentni i na tržištu obrazovanja, što iz godine u godinu postaje sve prioritetnije, jer se smanjuje broj učenika. S tim u vezi ćemo izvršiti analizu postotka upisa na fakultet i uspješnog završavanja visokog obrazovanja naših učenika.

Image